fbpx

Blog: De ce Salsa?

Am crescut cu muzica latino, insa habar aveam ca se numea salsa, cha cha cha, bachata…stiam doar ca imi venea “sa dau tare” si ca ceva din interiorul meu intra intr-o stare diferita de tot ce era pana atunci… insa am crezut ca “mi se pare” si nu am dat importanta…si au trecut anii…muzica latino evoluand alaturi de mine, fara ca eu sa aflu ca ceea ce imi facea sufletul si corpul sa vibreze avea numele… unui sos… . Multi ani am stat in umbra unor persoane care aveau o parere negativa despre aceasta muzica si nu reuseam sa inteleg de ce cu ei nu rezoneaza la fel cum rezona cu mine… .

Intr-o zi am nimerit intr-un club de salsa fara sa realizez ca acela este de fapt dansul care se numeste asa si ca acela era ritmul care se regasea in mine, vibram fara sa stiu ce si de ce ma atragea sa il descopar…si am simtit ca a fost ca un semn trimis de sus, cum ca trebuia sa continuu sa descopar din ce in ce mai mult. Asa cum se spune ca nimic nu este intamplator, inceputul intelegerii acestui dans a fost cu siguranta unul extrem de potrivit, chiar daca, personal, il consider tardiv… insa, cred ca trebuie sa ajungi sa vezi iadul pentru a urca si intelege vibratia veseliei atat de inalta din salsa. Caci, ea, Veselia…schimbarea dispozitiei dintr-una negativa intr-una pozitiva, optimista, foarte vesela… este, dupa parerea mea, rolul primordial al salsei!

Personal as recomanda Salsa ca si Terapie, am spus intotdeauna ca as introduce-o in scoli si oriunde in depresiile oamenilor care au uitat sa se bucure de darul minunat primit: viata. Consider ca Salsa este unica prin ritmurile ei, prin vibratia ei bogata in veselie, fericire, optimism, si functioneaza pentru oricine e suparat…cred ca daca ar asculta macar cateva melodii de salsa, starea oricarui trist s-ar schimba radical, oricat de mult ar fi impotriva acestui dans. In descoperirea Salsei, a urmat apoi cel mai important capitol: aparitia in viata mea a scolii mele de dans, numita si scoala mea de suflet: Revolución del Cuerpo, in cadrul careia am inceput sa descopar esenta acestui dans si sa o iau… de la origini. Fara profesorii mei de salsa, cu siguranta ca aceasta muzica si intelegerea acestui dans nu ar fi ajuns la rezutatele de acum, nu ca studiul salsei s-ar fi finalizat pentru mine in acest moment. In cadrul scolii am urmat modulele speciale de muzicalitate si anume divizarea elementelor componente din salsa si aici a aparut un alt extaz: ritmul, numaratoarea… personal, nu cred ca exista la alt dans o numaratoare atat de complexa ca in cazul salsei si cred, sincer, ca e adevarat ca daca inveti salsa, poti invata apoi oricare alt dans, total vine natural.
In procesul de ascultare si descifrare a ritmului salsei, creierul este “pus la treaba” si dupa o perioada de analiza, deloc usoara, de altfel, pentru un incepator, incepi sa realizezi un rezultat al procesului de multiplicare a sinapselor creierului, care incepe sa faca niste conexiuni pe care inainte nu le facea, un exercitiu pe care, chiar daca la inceput a fost un refuz categoric de a-l intelege, in timp, nu doar ca il accepta, ci chiar ajunge sa fie dependent de el, … normal, doar ii aduce endorfine, produce serotonina, fericire pura, iar creierul se hraneste cu asa ceva… cum sa nu ii placa?…

De ce mai iubesc Salsa?

Pentru ca datorita ei invatam sa ne echilibram eternul masculin si feminin din noi, se incepe un proces de restaurare a armoniei de la corp pana la minte si o consider o forma de stimulare mentala si fizica excelenta pentru sanatate, in ansamblul ei. Simt ca ne invata sa fim simultan focalizati si relaxati in timp ce realizam miscarile. La aceasta se adauga capacitatea de a fi atenti la tot corpul si pornind de aici se dezvolta coordonarea. Consider ca este o cautare permaneta a echilibrului interior si in acelasi timp un ajutor imens in gasirea acestuia. Si mai iubesc Salsa pentru ca in ea exista conga, bataia tobelor, considerate primele instrumente ale omenirii care au facut legatura intre oameni si zei prin vibratiile lor care conectau spiritele. Exista ceva in ADN-ul uman care vibreaza instinctiv la acele sunete, ceva acolo se aliniaza cum trebuie, fara sa ne dam seama, ceva ce pleaca din cap, strabate tot corpul si se uneste cu sufletul.

Ce rezulta?

Niste oameni mai sanatosi, mai frumosi, pozitivi, veseli, deschisi si iubitori de bine si de frumos.